Forskjell mellom versjoner av «Linsesuppe med tomat og kokosmelk»

Fra Oppskrifter
(Ny side: Denne suppen fikk jeg første gang servert av min kjære søster Lena. Hun hadde fått den av WWF tror jeg det var. Suppen egner seg godt til å lage ferdig på forhånd og så varme opp og...)
 
 
(2 mellomliggende revisjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 13: Linje 13:
*2 bokser (à 400 g) hermetiske tomater
*2 bokser (à 400 g) hermetiske tomater
*2 bokser kokosmelk
*2 bokser kokosmelk
*300 g røde linser
*300 g røde linser (kan gjerne skylles)
*2 ts sitronjus
*2 ts sitronjus
*1,5-2 grønnsaksbuljongterninger
*1,5-2 grønnsaksbuljongterninger
Linje 20: Linje 20:
*Koriander (noen mennesker har helt jalla smaksløker som gjør at de ikke orker koriander. Det kan derfor være hyggelig og spørre om det er tilfelle for de du skal servere til...)
*Koriander (noen mennesker har helt jalla smaksløker som gjør at de ikke orker koriander. Det kan derfor være hyggelig og spørre om det er tilfelle for de du skal servere til...)


Fres løken og hvitløken. Ha i krydderet og rør.
Fres løken og hvitløken. Ha i krydderet og rør. Ha i resten og la suppa småkoke i minst 10 min til linsene er møre.
 
Server gjerne med creme fresj og naan.
 
Denne oppskriften har jeg funnet på [http://gryskjokkenskriverier.blogspot.no/2013/05/sitronterte-med-italiensk-marengs.html Grys Kjøkkenskriverier]. Den er frisk, god og ser frekk. Det som er litt makk er å kjevle ut deigen og å lage den italienske marengsen, men med litt trening regner jeg med å bli helt ramm på marengs. Paideig er jo ikke noe hokkuspokkus så det kan man gjerne outsource hvis man har villige medhjelpere.
<br><br>
Jeg bruker Bake-it-easy-formen min til denne, den er vel 22 cm (?). Paideigen blir veldig tynn i denne (der er derfor det er litt makk) så du kan lage litt med deig eller bare bite tennene sammen. Jeg synes at det er godt med såpass tynn paibunn. Noe jeg liker med denne oppskriften er at terten blir akkurat stor nok og frekk nok til at det meste forsvinner i løpet av en kveld. Så du slipper å ha en halv kake stående i kjøleskapet å "mygla" de neste ukene...
 
<u>Bunn:</u>
*50 g smør
*100 g hvetemel
*1,5 ss kaldt vann
 
Det er flere måter å sammenstille en paideig på, jeg kjører Grys metode med å måke alt nedi en stavmikser-kutte-sak/foodprosessor og presse play. ellers kan du smuldre smøret i hvetemelet og så ha i vannet og kna.
 
Samle sammen deigen til en liten ball og rull inn i plastfolie. La den ligge i kjøleskapet i ca 20-60 min. Ta den ut og kjevle den ut i formen. Prikk med en gaffel i bunnen og stek i ca. 10 min på 200 grader.
 
Bruker jeg miksertrikset lager jeg gjerne en ekstra deig som jeg har i kjøleskapet til jeg får lyst på pai til middag en dag. Da må den tas ut noen timer før du skal bake den ut.
 
<u>Sitronfyll:</u>
*1-2 sitroner
*3 egg
*150 g sukker
*0,8 dl fløte
 
Ideelt sett bør du bruke økologiske sitroner her siden vi bruker skallet, men det er ikke alltid man får tak i det, eller de man får tak i er inntørkede. Da kan du bruke vanlige sitroner, men skyll dem godt i varmt vann og gjerne børst dem med en potetskrubb. Bruk saften fra en vanlig stor sitron og skall fra én og en halv. Er sitronene små ville jeg brukt flere.
 
Miks alt sammen i en bolle og hell det oppi skallet når det er ferdig. Stek terten på 120 grader i 35 min eller til fyllet har satt seg. Terten avkjøles før den italienske marengsen tar på.
 
<u>Italiensk marengs:</u>
*2 eggehviter
*2-3 dråper sitronsaft
*1 dl sukker
*1/4 dl vann
 
Pisk eggehviter med sitronsaft stive. Kok opp sukker og vann til 116 grader. Stå klar med mikseren når du koker sukkeret, plutselig er det klar. Hell sukkeret i mens du pisker, men unngå å treff pisken eller bollen. Pisk til marengsen er avkjølt. Den skal være litt shiny. Ha den oppå terten og fordel utover. Fjern eventuelle sukkerklumper. Bruken gaffel til å lage topperi marengsen. Bruk en gassbrenner til å forfrekke kaken. Det skal visst være mulig å sette den under grillen i ovnen, men det har jeg ikke prøvd. Følg i så fall godt med!
 
Vips så har du en frekk kake som passer til de fleste anledninger.
<br><br>
<br><br>
Laget i 15. mai 2015
Laget i 15. mai 2015
Linje 62: Linje 27:
[[Category:Middag]]
[[Category:Middag]]
[[Category:Lunsj]]
[[Category:Lunsj]]
[[Category:Suppe]]
[[Category:Vegetar]]

Nåværende revisjon fra 13. aug. 2016 kl. 09:14

Denne suppen fikk jeg første gang servert av min kjære søster Lena. Hun hadde fått den av WWF tror jeg det var. Suppen egner seg godt til å lage ferdig på forhånd og så varme opp og servere senere. Da får smakene muligens "utviklet seg" bedre som jeg tror er et triks i indisk matlaging, men nå bare kokkelimonker jeg. Uansett serveres den gjerne med creme fresj og nanbrød. Du kan godt tilsette andre grønnsaker på slutten av koketiden som feks. blomkål, paprika osv. Denne oppskriften rekker til 6 porsjoner.

Ingredienser:

  • olje eller smør til steking
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 løk, finhakket
  • 1 ts gurkemeie
  • 1-1,5 ts garam masala
  • 1 ts chilipulver (se an "hot"-heten på krydderet, det er ikke sikkert du trenger så mye), fersk chili eller sambal oelek
  • 1 ss spisskummen
  • 2 bokser (à 400 g) hermetiske tomater
  • 2 bokser kokosmelk
  • 300 g røde linser (kan gjerne skylles)
  • 2 ts sitronjus
  • 1,5-2 grønnsaksbuljongterninger
  • 5 dl vann, evt mer hvis du vil ha en tynnere suppe
  • Salt
  • Koriander (noen mennesker har helt jalla smaksløker som gjør at de ikke orker koriander. Det kan derfor være hyggelig og spørre om det er tilfelle for de du skal servere til...)

Fres løken og hvitløken. Ha i krydderet og rør. Ha i resten og la suppa småkoke i minst 10 min til linsene er møre. Server gjerne med creme fresj og naan.

Laget i 15. mai 2015